H Κλινική

Έργο

H Κλινική

Η λειτουργία της Κλινικής Αναισθησιολογίας και Μετεγχειρητικής Εντατικής Θεραπείας του Τμήματος Ιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκίνησε το έτος 1994. Το έτος 1998 αναδιοργανώθηκε η Πανεπιστημιακή Κλινική βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 262, ΦΕΚ 193/19 Αυγούστου 1998 και περιλαμβάνει πλέον την Αναισθησιολογική Κλινική, τη Μονάδα Μετεγχειρητικής Εντατικής Θεραπείας, τη Μονάδα Μετα-Αναισθητικής Φροντίδας (ΜΜΑΦ) και τη Μονάδα Πόνου.  
Πρώτο μέλος ΔΕΠ της Αναισθησιολογικής Κλινικής, ήταν η Μαρία Καμπίλη, η οποία διορίστηκε το έτος 1994 ως Επίκουρος Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας. Ακολούθησε την 29 Σεπτεμβρίου του 1995, ο διορισμός του Αναπληρωτή Καθηγητή Αναισθησιολογίας κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση της Αναισθησιολογικής Κλινικής. Ο κ Παπαδόπουλος εξελέγη τακτικός καθηγητής Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2000.  
Σήμερα, η Κλινική έχει 2 μέλη ΔΕΠ, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αναισθησιολογίας, κ Τζίμα Πέτρο, ο οποίος είναι και Διευθυντής της Κλινικής από το έτος 2020, και την Επίκουρο Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, κ Καρακώστα Αγάθη, η οποία εκλέχθηκε στη θέση αυτή το 2021.  
Το ΠΓΝ Ιωαννίνων εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, με πάνω από 7.000 χειρουργικές επεμβάσεις να διεξάγονται ετησίως. Η Κλινική διαθέτει όλο τον απαραίτητο αναισθησιολογικό εξοπλισμό και την απαραίτητη στελέχωση για ασφαλή χορήγηση αναισθησίας και καταστολής σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΚεΣΥ (2018). Επιπλέον, διαθέτει μια σειρά σύγχρονων και τεχνολογικά εξελιγμένων μέσων παρακολούθησης (παρακολούθηση βάθους αναισθησίας, επιπέδου αναλγησίας, εγκεφαλικής οξυμετρίας, καρδιακής παροχής, κ.α.), καθώς και ειδικό εξοπλισμό, όπως υπέρηχο διοισοφάγειο και μη, Θρομβοελαστογραφία ClotPro, ινοπτικό βρογχοσκόπιο, βιντεο-λαρυγγοσκόπιο, βοηθήματα δύσκολης διασωλήνωσης, κ.α.  

Κλινικό Έργο

Το κλινικό έργο της Αναισθησιολογικής Κλινικής περιλαμβάνει όλα τα γνωστικά αντικείμενα της Αναισθησιολογίας. Οι ιατροί της Κλινικής και το Νοσηλευτικό προσωπικό είναι υπεύθυνοι για την περιεγχειρητική διαχείριση ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις Γενικής Χειρουργικής, Γυναικολογικές & Μαιευτικές, Ορθοπεδικές, ΩΡΛ & Γναθοχειρουργικές, Ουρολογικές, Πλαστικής χειρουργικής, Οφθαλμολογικές, Αγγειοχειρουργικές, Νευροχειρουργικές, Καρδιοχειρουργικές, Θωρακοχειρουργικές και επιλεγμένες επεμβάσεις σε παιδιά. Επίσης, υπάρχει ενεργή συμμετοχή της Κλινικής σε εξω-χειρουργικές επεμβατικές πράξεις που χρήζουν αναισθησιολογικής κάλυψης, όπως επεμβατικές πράξεις Καρδιολογίας, Γαστρεντερολογίας, Ακτινολογίας κ.α. 
Στις εξω-χειρουργικές δραστηριότητες της Κλινικής περιλαμβάνονται: 

  • η καθημερινή 24ωρη λειτουργία της Μονάδας Μετα-Αναισθητικής Φροντίδας (ΜΜΑΦ),  
  • η καθημερινή λειτουργία Ομάδας Μετεγχειρητικής Αναλγησίας, 
  • η λειτουργία Ιατρείου Προ-αναισθητικής Εκτίμησης,  
  • η συμμετοχή των Αναισθησιολόγων σε ομάδα ΚΑΡΠΑ και Επείγουσας Ιατρικής (στα ΤΕΠ και στους θαλάμους νοσηλείας),  
  • η συμμετοχή των Αναισθησιολόγων σε μεταφορά (διακομιδή) βαρέως πασχόντων ασθενών εντός και εκτός του Νοσοκομείου, 
  • και η λειτουργία της Μονάδας Πόνου καλοήθους και κακοήθους αιτιολογίας.